fredag 26. februar 2010

Effektiv shaping

Vi har nettopp deltatt på den første samlingen i klickerkloks trenerutdannelse trinn 2. Thomas Stokke kommer helt fra Fjugesta i Sverige til Hønefoss for å holde kurs for en gjeng ivrige og lærevillige hundemennesker:)

For min del gav første samling skikkelig motivasjon til å videreutvikle leken til en super forsterker, og tenke mer effektivitet i treningen. Vi fikk mange lekser til neste samling, og en av oppgavene bestod i å shape frem fem ulike atferder.

Jeg er vant til å tenke korte økter og hyppige pauser når vi trener på ulike øvelser, men når det kommer til shaping kjører jeg gjerne 20 repitisjoner før jeg avslutter. Da har det som regel gått sakte men sikkert fremover, en del på stedet hvil, og litt nedover før vi avslutter. På kurset ble vi oppmuntret til å kjøre fem repitisjoner, lekepause, fem repisjoner, lekepause osv. Dette har jeg nettopp testet på øvelsen "sitte bamse", og to ting har overrasket meg:

1. Jeg merket at jeg var mer kritisk til hva jeg ville belønne, i og med at jeg bare hadde fem godbiter å gå på. Dette gjorde at jeg økte kriteriene jevnt, og at jeg relativt raskt kom fram til den atferden jeg ville ha. En åpenbaring for en godbitjunkie som har lyst å belønne hele tiden:)

2. Min hund leker selv om hun nettopp har fått gobiter ut av lomma! Dette er en ypperlig måte å kombinere godbiter og lek på, og på den måten kunne få leken inn som en forsterker.

Det kommer helt sikkert flere overraskelser/åpenbaringer underveis, og jeg skal prøve å rapportere de på bloggen.

Å gå på kurs er noe av det artigste og mest inspirerende som finnes! Nå gjelder det bare å trene så vi når våre mål til neste samling:) Og rett etter det er det runderingskurs med Morten Egtvedt - jippiaiaia:)

7 kommentarer:

Aase Ramsrud, Trond Gjøtterud sa...

Helt enig med deg,- har en 5 godbiter i hånda, blir en mer kritisk til hva en belønner. Min aha-opplevelse her er at jeg på den måten er snillere mot hunden, (siden målet fremstår som klarere for henne også.)Har trent noen økter i dag også, og må nok fortsette å trene mye hver dag,skal vi komme i mål med alle hjemmeleksene. I morgen skal jeg trene i Oslo.(ja, jeg tar forstyrrelsestreninga på alvor nå.) skriv gjerne mer fra kurset, i tilfelle jeg har glemt noe:-)

Charlotte sa...

heldiggris!! Ikke lite misunnelig, jeg, nei :-) Er det elitegruppen til Morten du skal være med på?? Hørte Lillian også skulle være med.

Unknown sa...

Aase: Vi får minne hverandre på ting og tang:9

Charlotte: Elitegruppen ja:) Skal ikke du også være med? Syntes jeg hørte noen rykte om det!

Charlotte sa...

Men...hæ?? jeg har søkt ja, men vet ikke om jeg kommer med, eller??? Fikk sånn bekreftelse, men trodde ikke jeg fikk "ekte" svar før i mars..ELLER?!!!
har noe gått meg hus forbi (håper det..for jeg har SÅÅ lyst!)

Unknown sa...

Det har vel ikke kommet noen svar enda, men jeg hørte du hadde søkt. Ikke meningen å gi deg forhåpninger, men vi satser på at du er med:)

Charlotte sa...

krysser fingre og tær! Vi sees uansett 12 og 13 mars for mer sprell i iskaldt ridehus :-)

Linda sa...

Sååå kul att gå kurs :)
Tror att jag ibland behøver en spark !